Akné v kosmetické praxi

Akné v kosmetické praxi

V kosmetickém saloně je běžnou záležitostí se setkávat s klientkami a klienty, kteří mají nečistou problematickou pleť s velkým výskytem komedonů, častokrát zanícených. Typická je pro ně seborea neboli zvýšená tvorba mazu kožními žlázami.

 

Seborea

Z kosmetického hlediska rozlišujeme dvě formy seborey - Seborrhoea oleosa a Seborrhoea sicca. Obě formy se obvykle různě kombinují, tím pádem existuje více jejích forem dle stupně přechodu z čisté seborey olejovité přes různé její smíšené formy až po čistou seboreu sicca.

Seborrhoea oleosa (seborea olejovitá)                                                  

Charakteristickým znakem je velmi mastná pleť, jejíž příčinou je nadměrná funkce mazových žláz. Přebytek mazu zanechává na pokožce olejovitý mastný lesk. Kromě toho se ve vyústění žláz hromadí maz, takže jsou rozšířené. Tato mnohdy zažloutlá pleť má zredukováním ochranného kyselého filmu pokožky sklon ke vzniku různých forem akné.     

Seborrhoea sicca (seborea suchá, tzv. suchý mazotok)                                       

Šupinky v obličeji a na vlasové pokožce, připomínající otruby, propůjčují suché seboree její charakteristický suchý vzhled. Lokální hyperkeratózy na vyústění folikulů tvoří tvrdé „špunty“, které ucpávají vývody mazových žláz. Pod vlivem suché seborey se jindy „tekutý“ kožní maz zhutňuje, čímž dochází k zadržování mazu (vznikají mazové cysty).

 

Protože příčina seborey spočívá v nadměrných procesech látkové výměny, slouží kosmetické ošetření k uklidnění, vyrovnání a normalizaci těchto zvýšených funkcí. 

 

Mastná nečistá pleť

U mastné a nečisté pleti se sklonem k akné se prokázalo, že použití přípravků s liposomy bez chemických konzervačních látek a parfemací jsou ideální péčí o pleť, protože pomalu, ale bezpečně navracejí pleť do jejího normálního zdravého stavu.

Mezi mé klienty patří také mladí muži, kteří mají problémy s akné v důsledku hormonálních změn. U většiny z nich je to bohužel i špatnými stravovacími návyky - velká konzumace masa, jídel z fast foodů a mléčných výrobků.

Nezbytné je tedy kromě pravidelné každodenní péče o pokožku a také úprava jídelníčku.

V těchto případech se mi velmi dobře osvědčila jako domácí péče s produkty:

Počáteční péče o pleť

Čisticí gel

Pleťová voda pro mastnou a normální pleť a na postižená místa lokálně Anti Comedo Lotion pH 4,8

liposomální přípravek Aktivní péče

Péče o pokožku po odeznění problémů

Liposomální přípravek Aktivní péče nahradit přípravkem Liposome Multi Active Light nebo Multivitaminovým mlékem. Při náhlých výskytech zanícených míst zařadit do péče Bylinnou ampuli, která zánětlivá místa zklidní.

 

Suchá nečistá pleť

Výborného výsledku jsme například docílily se zákaznicí, která má suchou, citlivou a tenkou pleť. V tomto případě se akné objevilo po vysazení dlouhodobě užívané antikoncepce. Nepříjemný problém jsme zvládly pravidelným kosmetickým ošetřením v salonu a především každodenní domácí péčí.

 

 

V těchto případech se mi velmi dobře osvědčila jako domácí péče:

Aplikované přípravky na začátku domácího ošetření

Čisticí mléko, Pleťová voda pro suchou pleť, lokálně Anti Comedo Lotion pH 4,8

Střed obličeje Liposome Multi Active s heřmánkem

Oblasti s akné Aktivní péče, Krém pro problematickou pleť pouze lokálně

Tuto sestavu přípravků zákaznice používala cca půl roku. Protože se klientka líčí, používala k líčení Krémový make-up a Korektor v tužce Olive-Light s minerálními pigmenty řady DR. BAUMANN MakeUP.

Současná péče

Čisticí mléko, Pleťová voda pro suchou pleť, lokálně Anti Comedo Lotion pH 4,8

Na celý obličej liposomální přípravek Liposome Multi Active s manukou, tea tree a levandulí, ampule Vitamin E s kyselinou hyaluronovou a Bělicí krém na odstranění pigmentových skvrn po akné.

 

Vždy mám velkou radost, když vidím, že naše společné snažení má nádherné výsledky a klienti se opět cítí skvěle. :-)

 

Pokud máte zájem dozvědět se více informací o kosmetice DR. BAUMANN, nebo si přejete lépe porozumět a rozpoznat ingredience obsažené v kosmetice, můžete navštívit jeden z našich seminářů:

 https://www.inspiringbeauty.cz/vzdelavani

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail