Fotodermatózy

Fotodermatózy

Fotodermatózy jsou onemocněními spojenými se zvýšenou citlivostí k slunečnímu záření. Vyvolané bývají různými látkami tzv. fotosenzibilizátory pohlcujícími záření určitých vlnových délek, které vede k nežádoucím projevům. Při tomto procesu jsou vyvolány kožní reakce na jinak běžné neškodné dávky slunečního záření z důvodu těchto specifických látek, s nimiž se můžeme dostat do kontaktu při jejich nanesení na kůži nebo i po vnitřním požití. Podle literárních zdrojů existuje přibližně 15 000 látek (látky rostlinného původu, ingredience spotřebních výrobků, léčiva a jiné) vykazujících různě vystupňované kožní reakce na sluneční záření.
Je nutné poznamenat, že při působení samotného záření nebo aplikací samotné látky ke kožním obtížím nedochází. Podle mechanismů uplatňujících se při poškození organismu rozdělujeme negativní reakce na fotoiritační a fotoalergické. Některé látky však mohou způsobovat oba typy těchto reakcí.

Fototoxická dermatitida – příčiny a příznaky

Dochází při ní k neimunologické toxické reakci na buňky kůže způsobené specifickou látkou a následným ozářením. Velikost reakce a její negativní projevy se odvíjí nejen od množství záření, ale i od typu, množství a koncentrace fototoxicky působící látky. Proto se může toto kožní onemocnění vyskytnout u kohokoliv z nás. Na jejím vzniku se převážně podílí UVA záření.
Fototoxicita je nežádoucí vedlejší reakce u řady léků, potvrzená např. u antibiotik a chemoterapeutik (tetracyklin), psychofarmak (chlorpromazin), diuretik nebo některých antimalarik. Fototoxická dermatitida může být vyvolána také různými průmyslovými chemikáliemi (černouhelný deher), barvivy (methylenová modř), dezinfekčními složkami (triclosan) či kosmetickými ingrediencemi, mezi které patří např. éterické oleje obsahující fukomariny (bergamotový, levandulový, skořicový, citrónový, pomerančový).

Typickým příznakem je ostře ohraničené zánětlivé ložisko pouze v místě nanesení fototoxické látky exponované UV záření, po jehož odeznění dochází k olupování kůže, kdy mohou vznikat i přetrvávající hnědé pigmentační skvrny. V případě vnitřního požití dochází k celkovému zcitlivění kůže. Při závažnějších stavech dochází k otoku a vznikají puchýřky. U fototoxické dermatitidy hlavně pociťujeme bolest, namísto fotoalergické dermatitidy, u které zaznamenáváme převážně svědění.

 

Fotoalergická dermatitida – příčiny a příznaky

Fotoalergie je obvykle výsledkem imunitní reakce pozdního typu (IV. typ přecitlivělosti) zprostředkované T-lymfocyty. Vzniká jen u osob po předchozí fázi senzibilizace jako reakce na fotoalergenní látku tzv. fotoalergen. Jednoduše řečeno, jedná se o sluneční alergii. Na jejím vzniku se podílí především UVA záření a výjimečně UVB záření. Závažnost není přímo úměrná množství UV záření ani koncentraci fotoalergenu. Se sluneční alergií se velmi často zaměňuje tzv. Mallorca akné, které je taktéž reakcí na sluneční záření, nejčastěji se vyskytne u moře po aplikaci opalovacích přípravků. Dochází k podráždění a zanícení mazové žlázy a k projevům v podobě pupínků připomínajících akné. Projevy Mallorca akné a sluneční alergie jsou od sebe velmi obtížně rozlišitelné. V případě sluneční alergie vzniká svědivé zarudnutí (zánětlivý neohraničený erytém), který se šíří i za hranice ozáření. V horších případech se objevují výsevy hnisajících červených pupínků a puchýřků. Chronický stav se vyznačuje velmi suchou pokožkou, jejím olupováním a zhrubnutím.
Většina slunečních alergií je zaznamenána po antimikrobiálních látkách (chlorhexidin), vonných látkách jako jsou chemické parfemace, složky éterických olejů nebo éterické oleje samotné, konzervačních látkách či chemických UV filtrech, např. kyselině paraaminobenzoové = PABA).

Vše jsou to ingredience bohužel běžně se vyskytující v kosmetických přípravcích. Proto žádné z těchto látek kosmetika DR. BAUMANN nepoužívá.

 

 

Ošetření fototoxické nebo fotoalergické dermatitidy

Základem je prevence. Vyhnout se fotosenzibilizátorům, aby k žádné negativní kožní reakci nedošlo. Obzvláště v případě fotoalergenů, protože pokud už jednou reakce s danou látkou vlivem záření vznikne, tak pak už přetrvává do konce života.

Jestliže dojde k nežádoucí kožní reakci, pak je nutné ihned zamezit dalšímu kontaktu s látkou a nevystavovat se záření. Závažné akutní stavy nijak sami neošetřujeme a co nejdříve navštívíme lékaře. U méně závažných a chronických stavů odstraníme specifickou látku z povrchu pokožky omytím vodou nebo v případě make-upu či většího množství nečistot použijeme jemný Čisticí gel DR. BAUMANN.

Na pokožku pak naneseme Krémovou masku na mastnou pleť DR. BAUMANN, která okamžitě, a intenzivně zklidní pokožku díky svému složení bohatému na kaolín, křemelinu, bambucké máslo nebo olej z heřmánku marockého. Samostatně nebo také po péči s maskou se může aplikovat na postižená ložiska ampule Aloe vera plus DR. BAUMANN regenerující i zklidňující pokožku pomocí panthenolu a kombinace vitaminů A, E, C. Variantou ampule výhradně s látkami tělu vlastními je pak Vitamin C, H, D-panthenol SkinIdent.

Pokud používáme kosmetiku DR. BAUMANN, která potenciální alergenní látky pro vznik fotoalergenní dermatózy neobsahuje, můžeme svou pozornost zaměřit spíše směrem estetickým. Sluneční záření podporuje výskyt vrásek, potřebujeme jejich projevy omezit vhodnými látkami na minimum. Tou ideální je látka s názvem glukosamin, která dokáže pokožku opravdu dostat do formy. Tato látka se přirozeně vyskytuje v naší pleti, aktivně stimuluje syntézu kyseliny hyaluronové, a tím nejen velmi výrazně podporuje míru vlhkosti v pleti, ale především působí na redukci existujících vrásek a obnovu pevnosti. Tuto zázračnou látku najdeme v koncentrované podobě v ampulích nazvaných Glucosamin DR. BAUMANN nebo Glucosamin Super SkinIdent, která je špičkou v péči o pleť vůbec pro svůj obsah přímo tělu vlastního nejen glukosaminu, ale všech ostatních obsažených látek.

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti s ošetřením pleti přípravky bez alergenů se opírají o výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR. BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail