Kontaktní alergický ekzém

Kontaktní alergický ekzém

Kontaktní alergické ekzémy neboli dermatitidy patří mezi časté onemocnění, které se vyskytuje v populaci a tvoří asi 10 % pacientů navštěvujících kožního lékaře. Může být vyvolán působením různých faktorů na kůži. Látky, které vyvolávají tyto reakce, nazýváme kontaktní alergeny. Počet těchto alergenů je kolem 3000.

Projevy

Projevy vznikají ve dvou fázích. V první fázi, tzv. senzibilizace, proniká alergen do kůže, kde stimuluje imunitní systém a dochází k tvorbě specifických T lymfocytů v lymfatických uzlinách, které se vracejí do kůže. Při dalším vystavení alergenu vzniká alergická kožní reakce. Nejkratší doba senzibilizace je 5 až 14 dnů, ale může trvat i několik týdnů, popřípadě let (opakované expozice).

 

Klinický obraz

Klinický obraz je velmi variabilní a záleží na citlivosti pacienta. Akutní fáze se vyvíjí nejčastěji po 24–48 hodinách v místech, kde daný alergen působil. Projevy jsou často asymetrické, ostře ohraničené, v centru sytější a na periférii probledávají, někdy dochází k tzv. rozsevu a ložiska mohou být i na vzdálenějších místech, než látka působila. Mohou být růžová, červená, oteklá, suchá, mokvající, při silné alergické reakci vznikají puchýřky až velké buly. Hlavním subjektivním příznakem je svědění. Celkový stav pacienta je dobrý. Chronický kontaktní ekzém se vyskytuje u lidí, pokud jsou látce vystaveny opakovaně (např. kosmetičky, kadeřnice, malíři). Kůže je suchá, drsná, tvrdá, mohou na ní být posuny pigmentu. V praxi musíme odlišit alergickou reakci a kontaktní toxický ekzém.

Kontaktní toxická dermatitida vzniká kontaktem s toxickou látkou (např. kyseliny, zásady) na kůži u všech lidí, chybí fáze senzibilizace. Projevy jsou ostře červené, ohraničené, vyskytují se jen na místech, kde působila látka, opět mohou být přítomny puchýře, buly, mokvání. Subjektivním projevem je především pálení kůže.

Zdroje alergenů bývají nejčastěji kosmetické výrobky, zevní externa, konzervační látky, parfemace, barvy na vlasy, kovy, plastické hmoty a pryž.

 

Diagnostika

Diagnostika je založena na informacích od pacienta neboli na jeho anamnéze, na klinickém vyšetření a na provedení kožních testů. Důležité je zjištění, jak dlouho onemocnění trvá, co ho vyvolává, zda se vyskytuje opakovaně, je nutná informace o zaměstnání a koníčcích.

Testování se provádí v kožní ambulanci. První den jsou na záda pacienta naneseny náplasti s alergeny. Pacient se vrací do ambulance po 48 hodinách, kdy dochází k jejich odstranění a je proveden první odečet. Záda se nesmí namáčet po celou dobu odečtů. Druhý je po 72 hodinách, kdy se ukončuje testování. Alergické reakce jsou ošetřeny krémem s kortikosteroidem a pacient si smí záda osprchovat. Není doporučena koupel v horké vodě.

Léčba kontaktních alergií je lokální. Prvním krokem je vyloučit vyvolávající příčinu. K terapii se používají krémy s obsahem kortikosteroidů a dále masťové základy k promazávání kůže. Kůže musí být promazávána několikrát denně.

Pokud má pacient nebo lékař podezření, že jeho zaměstnání mu způsobilo kožní potíže, je nutné posoudit odborným lékařem jeho stav. Pokud nemoc vzniká v přímé souvislosti s povoláním, mluvíme o nemoci z povolání. V posudkové praxi je nutné vyloučit jinou příčinu.

Je třeba upozornit, že proces uznávání a hlášení nemocí z povolání musí vždy respektovat řadu právních a posudkových zásad, o kterých není lékařská veřejnost zpravidla plně informována.​

 

Doporučení od Inspiring Beauty

Od příznaků kontaktního alergického ekzému si můžete ulehčit pomocí produktů Dr. Baumann. Tipy naleznete v navazujícím článku: Kontaktní ekzém - způsob kosmetického ošetření na saloně.

www.inspiringbeauty.cz/blog/kontaktni-ekzem-zpusob-kosmetickeho-osetreni-na-salone-22

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail