Kožní problémy zaměnitelné s akné

Kožní problémy zaměnitelné s akné

Na první pohled mohou vypadat vzniklé pupínky na pleti jako akné, ale přitom se může jednat o projevy úplně jiného onemocnění nebo stavu pleti. Odlišit totiž akné od jiných onemocnění může někdy být opravdu „oříšek“. Sepsali jsme proto pár informací, jak se jednotlivá onemocnění od sebe odlišují a jak si nimi můžeme poradit pomocí kosmetických přípravků. Vždy je však prvně nutné pamatovat na návštěvu samotného lékaře a nesnažit se akutní stavy léčit sami doma nebo na kosmetickém saloně.

 

Akné (Acne vulgaris) 

Projevy

Akné může mít hned několik lehčích podob. Jsou jimi uzavřené komedony (bílé tečky), otevřené komedony (černé tečky) a pupínky. Jedná se o nezánětlivé projevy. V případě uzavřených komedonů mluvíme o nahromaděném mazu s kožními buňkami v ústí mazových žláz, který je „zapouzdřený“ rohovinou v pokožce a projevuje se typickou bílou čepičkou na povrchu. U otevřených komedonů dochází k zablokování vyústění mazových žláz, rozšíření jejich ústí a oxidaci povrchového melaninu, což má následek jejich tmavé zabarvení. Další podoby akné se projevují již zarudnutím a mluvíme o tzv. papulách nebo pustulách, odlišujících se od sebe přítomností hnisu. Závažnějšími podobami jsou pak zánětlivé projevy, jimiž jsou noduly a cysty.

Kosmetická praxe

Boj s akné není snadný a důležité je se nevzdávat. Naštěstí totiž existují možnosti, jak si nad ním zvítězit. Více informací >>.

 

Folikulární keratóza (Keratosis pilaris) 

Projevy

Typickým projevem folikulární keratózy je hrubá kůže se začervenalými pupínky, které má na svědomí keratin hromadící se v ústí folikul chloupků. Chybí v jejím případě komedony. Jedná se o neškodnou poruchu procesu rohovatění ve vlasových folikulech, s níž se potýká mnoho z nás a nelze se jí zcela zbavit ani jí předcházet. Vzniká pravděpodobně na základě genetické dispozice a další faktorů jako je kupříkladu vliv vnějšího prostředí. Nejčastější místa výskytu jsou paže, stehna a hýždě. Pocitově pupínky nijak nebolí, ale „kůže je drsná jako struhadlo“ a tím pádem hodně nepříjemná na dotyk.

Kosmetická praxe

Na prvním místě stojí hydratace společně s vůlí se udržet a „nevymačkávat“ dané pupínky. Vznikají pak totiž nepříjemné pigmentové skvrny. Pro intenzivní dodání vlhkosti máme dobrou zkušenost s Intenzivním mlékem řady DR. BAUMANN bohatým na obsah pupalkového oleje, laktátu sodného, vitaminu A a C. Druhou obdobně účinnou variantou je Tělové mléko Super DR. BAUMANN postavené na jojobovém oleji a bambuckém másle doplněné o náležitou dávku tělu vlastních ceramidů, které posilují přirozenou bariéru kůže.

 

Periorální dermatitida (Dermatitis perioralis) 

Projevy

Onemocnění typické svou tvorbou erytematozních projevů, nejčastěji červených pupínků (papul) a někdy červených pupínků vyplněných hnisem (pustul). Projevem může být suchá kůže. Postižení periorální dermatitidou bývá viditelné okolo úst v oblasti nosoretních rýh, přičemž občas vzniká na bradě nebo vzácně kolem očí. Pocitově lze vnímat minimální nebo žádné svědění, bolest (možné pálení postižených míst) a někdy také pnutí kůže. Vznik periorální dermatitidy není příliš jasný. Mluví se o intoleranci citlivé kůže na dlouhodobě aplikované kosmetické přípravky nebo kortikosteroidy, časté střídání kosmetických přípravků nebo užívání zubní pasty s fluorem. Také se na jejím vzniku může podílet stres a nezdravý životní styl.

 

Seboroická dermatitida (Dermatitis seborrhoica) 

Projevy

Jedná se o chronické onemocnění, jehož důvod vzniku není úplně jasný. Uvažuje se o různých predisponujících faktorech jako je zvýšená sekrece mazových žláz, porucha kyselého ochranného pláště kůže a pomnožení kvasinek, které onemocnění zhoršují. Seboroická dermatitida se projevuje nejčastěji v seboroické lokalizaci. Vznikají červená suchá místa s olupující se kůží v oblasti vlasové hranice, kštice, obočí, nosoretní rýhy a někdy na dekoltu nebo mezi prsy (u mužů převážně mezi prsy, u žen v obličeji). Zarudnutí může být různé intenzity, kdy jsou někdy vidět nažloutlé šupiny, které nás informují o možné probíhající infekci.

 

Kosmetická praxe u těchto dermatitid

Správnými kosmetickými přípravky jsme schopní lidem s chronickou dermatitidou pomoci. Vždy však musíme mít na mysli, že se jedná o velmi choulostivou záležitost. Akutní stavy v žádném případě neošetřujeme a ponecháváme je lékařům. S bakteriální infekcí si skvěle umí poradit zklidňující Zinkový krém a přípravek Liposome Multi Active s manukou, tea tree a levandulí řady DR. BAUMANN, které mají hluboký protizánětlivý a antibakteriální účinek. Při nízké aktivitě mazových žláz a porušení kyselého ochranného pláště se zase osvědčila pro jeho obnovu Lecitinová ampule v kombinaci s přípravkem Liposome Multi Active s heřmánkem řady DR. BAUMANN.

 

Růžovka (Rosacea) 

Projevy

Patří mezi nejčastější chronické zánětlivé onemocnění, které je charakterizováno začervenáním obličeje, zpravidla v oblasti nosu a tváří s tvorbou rozšířených cévek (teleangiektázií) a erytematózních papul. Pocitově růžovka nesvědí, ale může někdy pálit nebo štípat. Její vznik není příliš jasný. Nebyla zde přímo prokázána porucha mazových žláz, nicméně se uvažuje o vrozené poruše kožních cév, kdy kožní cévky praskají a kůže má pak sklon k zarudnutí.

Kosmetická praxe

Perfektní výsledky jsou vidět při pravidelném ošetřování pleti ampulí Jírovec maďal, která díky obsaženému extraktu z jírovce společně s dalšími látkami reguluje prokrvení pleti a zlepšuje kondici cévních stěn. Pleť s růžovkou také ocení Krém Sensitive na kuperózu, protože kromě ošetření pleti extraktem z jírovce, posiluje kožní bariéru a pokožka se pak stává méně citlivou k začervenání.

 

Opar (Herpes simplex) 

Projevy

Jedno z nejčastějších virových onemocnění, které se přenáší kontaktem šířením z vnitřního ložiska. Po onemocnění viry zůstávají v latentním stavu v lidském hostiteli po celý jeho život. Opary bývají lokalizovány nejčastěji na horním nebo dolním rtu, přesto se však může stát, že se objeví někde jinde na těle a nemusí se jednat přímo o pásový opar. Projevy celkově zhoršuje stres, únava, UV záření a onemocnění.

Kosmetická praxe

Na kosmetickém saloně klienty s opary neošetřujeme. Pro domácí ošetření zvolíme vhodné přípravky zakoupené v lékárně nebo předepsané lékařem.

Foto: archiv MUDr. Lucie Jarešové

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail