Seborea a jak ji ošetřovat

Seborea a jak ji ošetřovat

Léčba také není snadná, a tak se osudy osob trpících tímto onemocněním blízce podobají osudům lidí s lupénkou. Obecně jsou k ní náchylnější muži a její vznik se může projevit v různém věku. Objevuje se u dětí do 3 měsíců, u kterých dochází k postupnému samovolnému zahojení. Dále se vyskytuje u dospělých mezi 20. až 40. rokem a pak po 50. roku věku. Pro ženy je typicky rizikové období menopauzy.

Příčiny

Dosud není zcela známo, jaké všechny faktory stojí za vznikem seboroické dermatitidy. Podílí se na ní ve velké míře dědičnost a zásadní vliv mají hormony androgeny. Také se mluví o oslabení ochranného kožního filmu, odlišném složení kožního mazu a přítomnosti zvýšeného množství kvasinek Malassezia sp. v oblasti nahromaděných mazových žláz.

 Její stav dokáže zhoršit dráždivá či nevhodná kosmetika, užívání kortikosteroidů, kouření, stres, klimatizace, pocení nebo nedostatek zinku a vitaminu H. Naopak se její stav zlepšuje v letních měsících, protože UV záření zpomaluje růst kvasinek Malassezia sp.

 Příznaky

Je důležité říci, že se nejedná o infekční onemocnění, které by bylo přenosné. Příznaky bývají nejčastěji v oblastech bohatých na mazové žlázy, mezi které patří kštice (často zepředu nebo za uchem), obličej (oblast okolo obočí, nosu a rtů), horní část trupu nebo i podpaží a třísla. Ložiska nebývají u každého stejná a liší se od sebe svou intenzitou a velikostí. Typický je však vznikající zánět a narušení kožní bariéry.

 Ložiska seboroické dermatitidy

  • jsou ostře ohraničená s přítomností bílých až nažloutlých šupinek (mastných nebo i suchých)
  • zarudnutí různé intenzity
  • někdy svědí (obzvláště ve kštici)
  • stává se, že pnou a pálí (převážně v obličeji)
  • může docházet k vypadávání vlasů

  

Ošetření seboroické dermatitidy

Akutní stavy kosmetickými přípravky určitě neošetřujeme. V udržovacím období si jimi můžeme pomoci, ale prioritou musí být omezení spouštěcích faktorů tohoto onemocnění na minimum. Jakmile dojde k zintenzivnění příznaků, je nutné navštívit dermatologa.

Pro citlivé omytí pokožky poslouží výborně Čisticí gel DR. BAUMANN obsahující šetrné tenzidy a dostatečné množství urey užitečné při odstraňování šupinek. Poté následuje pro dočištění pleti a její zklidnění použití specifické vody, kdy výběr správné Pleťové vody DR. BAUMANN souvisí s aktuálním stavem a typem pleti. Jako ještě více opatrnou možnost pro dočištění pleti lze použít Oční vodu s heřmánkem DR. BAUMANN používanou klienty nejen na oči, ale i jako celoobličejovou péči pro její pozitivní revitalizační vlastnosti.

Liposome Multi Active s manukou, tea tree a levandulí DR. BAUMANN pozitivně působí na zánětlivá ložiska seboroické dermatitidy s přítomností mastných šupinek z důvodu svých antimikrobiálních i protizánětlivých účinků. Obsahuje zklidňující a hydratační látky, jimiž jsou např. panthenol a sorbitol, a další látky díky nimž pomáhá pokožce s regulací mazu. Pro ložiska suchých šupinek i pro pokožku bez ložisek seboroické dermatitidy poslouží výborně Liposome Multi Active s heřmánkem DR. BAUMANN, který je ideální pro dlouhodobé používání díky své optimální koncentraci liposomů a ingrediencí se zklidňujícím účinkem.

Jako vhodnou péči se, pro výskyt seborey ve kštici, doporučuje používat šetrné vlasové přípravky – Šampon DR. BAUMANN s jemnými tenzidy a následný Kondicionér DR. BAUMANN s regeneračním makadamiovým olejem a zklidňujícími složkami.

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT 

Naše pozitivní zkušenosti s ošetřením citlivé pleti přípravky bez alergenních látek se opírají o vynikající výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR. BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí. 

 

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM 

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat. 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail