Kyselina hyaluronová a její použití v estetické dermatologii

Kyselina hyaluronová a její použití v estetické dermatologii

Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních součástí mezibuněčné hmoty. Vyskytuje se ve větším množství v kůži, v očním sklivci, kloubní tekutině, měkkých vazivových tkáních. V kůži zajišťuje vlhkost, pevnost a pružnost. S věkem její množství klesá. Indikací k použití výplňových materiálů je korekce vad kůže, které jsou pod úrovní kožního povrchu. Zákrok je možné provádět bez lokální anestezie nebo s ní. Výhodou aplikace je okamžitě viditelný efekt.


Jeho trvání závisí na zvoleném preparátu, na jeho hustotě, velikosti a koncentrace částic, hloubce aplikace, místě aplikace, na prokrvení, pohyblivosti, indikace a kombinaci metod. V oblasti rtů je efekt přibližně 3 měsíce, ale může být i déle. V oblasti nosoretních rýh minimálně 6 měsíců. Výhodou je podpora tvorby vlastní kyseliny hyaluronové, proto s pravidelnou aplikací se efekt prodlužuje a spotřebovává i méně materiálu.

Kyselina hyaluronová může být aplikována prakticky kamkoliv buď ve formě mezoterapie nebo injekční aplikací k výplni vrásek v obličeji nebo krku, dekoltu rukou. Nejčastější aplikace bývá do oblasti nosoretních rýh, koutků a úst. Ale také ke korekci vpadlých jizev nebo pro zvětšení objemu tzv. augmentaci. Při hlubokých vráskách na čele doporučujeme první aplikaci botulotoxinu a teprve po nástupu účinku doporučujeme podle potřeby dokorigovat kyselinou hyaluronovou.

Před a po aplikaci kyseliny hyaluronové


Mezoterapie patří mezi jednoduché zákroky vedoucí ke zvýšení hydratace pokožky, k jejímu vypnutí a zpevnění. Na kůži nebo do kůže je aplikován roztok obsahující vysoké koncentrace aminokyselin, vitamínů, koenzymů, kyselinu hyaluronovou a další látky v závislosti na typu kůže a požadovaném efektu. Ošetření se provádí pomocí mikrojehličkování nebo injekčně. Její použití je vhodné do oblasti obličeje, krku, dekoltu, rukou. Po zákroku je kůže červená s drobným tečkovitým krvácením.

Při injekční aplikaci výplní je materiál vpravován do různých vrstev kůže. Preparáty jsou baleny v originální stříkačce, ke které je přiložena jehla. Technika aplikace je volena dle indikace a druhu preparátu.

Omezení po zákroku je minimální. Záleží na místě aplikace. Nejčastěji se jedná o aplikace kolem úst, do nosoretních rýh a úst. Doporučujeme omezení mimiky minimálně 4 hodiny po výkonu (nesmát se, nepohybovat výrazně ústy, nekousat tvrdá jídla, nedělat grimasy, opatrně si čistit zuby), 48 hodin není doporučován let letadlem, 2 týdny by neměla být prováděna profesionální kosmetická masáž.

Před a těsně po aplikaci výplně


Každý zákrok má určitá rizika, ale pokud je látka aplikována zkušeným lékařem, tak se tyto problémy minimalizují. Nejčastěji bývá přítomen otok v místě aplikace, lehké začervenání, které ale ustupuje velmi rychle, modřinky. Závažnější komplikací je infekce místa vpichu, vznik alergické reakce (u dnešních preparátů velmi ojediněle), granulomatozní reakce (v místě aplikace materiálu se může vytvořit červené tuhé tvrdé ložisko, které může změknout a být naplněno hnisem), odumření tkáně při aplikaci do cévky. U klientů, kteří trpí na opary může toto onemocnění propuknout.

Výhodou aplikace kyseliny hyaluronové je, že může být dopichován kdykoliv na rozdíl od botulotoxinu, kde bychom měli počkat minimálně 3 měsíce. Klienti se většinou vracejí po 6 – 12 měsících dle toho, jak rychle se látka vstřebává.

Kontraindikací provedení zákroku je alergie na základní látky nebo přídatné substance, autoimunní choroby, akutní zánětlivé a/nebo infekční onemocnění, stav po očkování (1 měsíc), psychotičtí klienti, těhotenství a laktace (nebyla potvrzena bezpečnost žádného z kožních implantátů).

Pro správné a bezpečné použití je důležité, aby přípravek byl kvalitní, aplikován erudovaným lékařem a především je nutné, aby klient – pacient byl řádně poučen. Všechny implantáty používané v Evropské unii musejí být schváleny tzv. CE (Conformité Européenne), tím by měla být zajištěna bezpečnost materiálů. Aplikace výplní je dnes neodlučitelnou součástí korektivní a estetické dermatologie. Je to metoda efektivní, bezpečná a je vhodná pro kombinaci s ostatními metodami estetické medicíny.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail