Stárnutí kůže a péče o ni

Stárnutí kůže a péče o ni

Stárnutí je charakterizováno zpomalením procesu regenerace buněk a jejich sníženou obranyschopností. Postihuje všechny jedince. Je vyvoláno působením vnitřních faktorů, ale je výrazně ovlivněno zevním působením vlivů prostředí a životním stylem.


Stárnutí je charakterizováno zpomalením procesu regenerace buněk a jejich sníženou obranyschopností. Postihuje všechny jedince. Je vyvoláno působením vnitřních faktorů, ale je výrazně ovlivněno zevním působením vlivů prostředí a životním stylem. Stárnutí kůže začíná ukončením hormonálních změn v období dospívání.

Ve stáří probíhají v kůži anatomické a fyziologické změny. Povrchová vrstva kůže (epidermis) se ztenčuje, dochází k její atrofii. Cévy prosvítají, jsou rozšířené. Nezávisle na zevních faktorech vzniká pokles sebeobnovy a obranyschopnosti buněk, ochabnutí kožních řas, svědění, suchost kůže, posuny pigmentu. Věkem se kůže stává propustnější pro různé chemické látky. Pokles napětí je způsoben sníženou tvorbou, rozpustností kolagenu, ubýváním kolagenních vláken a změnou jejich uspořádání. Kůže ztrácí svou elasticitu zkrácením a zhruběním elastických vláken, ale jejich počet se nemění. Atrofií vaziva tukové podkožní tkáně vznikají hluboké kožní záhyby – vrásky. Vrásky vznikají také pohybem mimických svalů.

Nejdříve a nejvýrazněji bývá stárnutím postižena kůže obličeje, krku, dekoltu a ruce. Změny také probíhají v oblasti kožních adnex (vlasy, nehty, mazové a potní žlázy).

Vlasů jsou jemnější, tenčí. Snižuje se hustota vlasových folikulů, řídne ochlupení. Naopak obočí a ochlupení v nose houstne, především u mužů. Po menopauze se u žen mohou vyskytnout známky zvýšeného ochlupení.

Věkem se zpomaluje růst nehtů, které ztrácejí lesk, pevnost, nehtová ploténka bývá ztluštělá.

Zmenšují se mazové a potní žlázy. Kůže se stává sušší, to je dáno také nižším obsahem vody v rohové vrstvě. Mění se složení mazu a jeho sekrece.

Kůže ve stáří je lehce zranitelná, jemná, tenká, vrásčitá, s posuny pigmentu a prosvítajícími cévami.

Působením UV záření a kouřením je podpořeno aktivní předčasné stárnutí kůže. Vznikají vrásky, které jsou permanentní, nemizí po natažení kůže. Ta se stává hrubší a pokleslá. Na kůži se tvoří  hyperpigmentace nebo  hypopigmentace. Na místech vystavených UV záření se vyskytují hnědé skvrny neboli solární lentiga a/nebo mnohočetné, světle hnědé nebo hnědožluté drsné projevy s maximem na obličeji, na zádech v dekoltu a na dorsech rukou. Tabákový kouř obsahuje velké množství látek, které podporují vznik nádorového onemocnění. Kůže v obličeji je výrazně exponována kouři, její obranyschopnost je snížena, stává se citlivější. Je náchylnější ke vzniku kožních onemocnění. Dříve vznikají vrásky, především v obličeji kolem úst.

Solární skvrny před a těsně po ošetření laserem


Nejdůležitějším zásahem do tvorby nežádoucích projevů stárnutí kůže je účinná prevence a ochrana před slunečním zářením.

V dnešní době je na trhu velké množství prostředků pro ošetření kůže, včetně krémů s obsahem látek, které zpomalují proces stárnutí nebo podporují regeneraci buněk. Proti stárnutí buněk působí např. vitamín E, B5, A. Vitamínem F jsou označovány esenciální mastné kyseliny, kyselina linolová, linoleová a arachnoidová slouží jako základ pro tvorbu a funkci buněčných membrán, ovlivňují naší energii, stav vlasů, pokožky a nehtů. Koenzym Q10 je obsažen v  buňkách lidského organismu, kromě červených krvinek a v oční čočce. Je důležitým faktorem mnoha chemických reakcí v organismu. Stárnutím se jeho obsah snižuje.

Estetická dermatologie se zabývá korekcí vzhledových vad kůže. Zákroky se většinou neprovádějí ze zdravotnické indikace, ale pro zlepšení vzhledu člověka a nejsou hrazeny ze systému zdravotního pojištění. Před všemi zákroky je nutná konzultace s lékařem, který informuje klienta o možných metodách, o jejich komplikacích, efektu, průběhu výkonu a následném ošetřování po zákroku a možných komplikací. Možnosti tzv. omlazení kůže můžeme dělit na neinvazivní a invazivní.

Seberhoická veruka před a po ošetření CO2 laserem


Neinvazivní metody

Mezi neinvazivní metody patří procedury, které neporušují celistvost kožního povrchu. Lokální aplikace přípravků nebo celkové užívání vitamínů a látek působících proti volným kyslíkovým radikálům, podporujících obnovu buněk. Při použití přípravků s obsahem kyseliny L-askorbové, hyaluronové, L-tyrozinem, se síranem zinečnatým a bioflavonoidy je podpořeno zpevnění kůže, její vyhlazování a hladkost. Je nutná dlouhodobá aplikace a první viditelné výsledky jsou popisovány po 8-12 týdnech. Mezi další neinvazivní postupy řadíme také povrchový chemický peeling, kryoterapii (aplikace chladu, zmražení), mikrodermabrazi, IPL - intenzivní polarizované světlo, červené světlo – Omnilux.

Invazivní metody

Invazivní metody porušující celistvost kožního povrchu, může docházet ke krvácení. Mezi tyto metody patří např. mezoterapie, laserové zákroky, výplně , aplikace botulotoxinu, plazmaterapie, aplikace tzv. nití.

Seberhoická veruka před a po ošetření laserem


Stárnutí je přirozený proces, který postihuje každého jedince, tento proces se nedá zastavit, ale jsme schopni ho ovlivnit a zpomalit. Prevence je nejdůležitějším faktorem k ovlivnění vzhledu kůže v pozdějším věku. 

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail