Amarantový jogurt s kiwi

Amarantový jogurt s kiwi

Amarant (laskavec) je jednou z nejstarších užitkových rostlin lidstva. Již za Aztéků, Inků a Mayů byla tato zrna amarantu, která se podobají prosu, stěžejní potravinou.

Jejich popularita v dnešní době nezadržitelně roste a není se čemu divit. Neobsahují totiž lepek, mají skvělou chuť připomínající oříšky a jejich příprava je velice snadná.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

 

40 g amarantu

60 g cornflakes

400 g vanilkového sójového jogurtu

2 kiwi

400 g sójového jogurtu s bobulovým ovocem

60 g vlašských ořechů (nasekaných)

 

Postup

 

Amarant si můžete zakoupit ve formě pukanců, a to v obchodech se zdravou výživou nebo v obchodech s biopotravinami. Nicméně si tyto pukance můžete připravit i sami, což není nic složitého a dokonce se vám to vyplatí. Stačí pánev s nepřilnavým povrchem hodně rozpálit, amarant na ni umístit a pak za pomalého míchání počkat, dokud zrna nezačnou praskat.

Cornflakes smícháte s vanilkovým sójovým jogurtem a směs rozdělíte do sklenic nebo misek.  Oloupete kiwi a nakrájíte ho na plátky, přičemž polovinu z nich rozdělíte na vzniklou směs jogurtu s cornflakes.

Pak polovinu amarantových pukanců smícháte se sójovým jogurtem s bobulovým ovocem a tuto směs umístíte do pohárů na kiwi. Nakonec poháry ozdobíte zbývajícími plátky kiwi, kdy vše posypete zbývajícím amarantem a vlašskými ořechy.

 

TIP

Pro každodenní vlastní potřebu lze kiwi jednoduše nakrájet na malé kostičky a místo vrstvení je samozřejmě smíchat všechny dohromady. Dá to méně práce a chuť je stejná.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail