Bezlaktózová Panna cotta

Bezlaktózová Panna cotta

Panna cotta neboli uvařená smetana je klasickým dezertem oblíbeným po celém světě, který může ocenit v dnešní době opravdu každý, kdo jednou ochutná naši bezlaktózovou verzi s ovesným mlékem. Není snadnějšího a na přípravu rychlejšího receptu na dezert. Okuste sami.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

Panna Cotta

2 vanilkové lusky

800 ml ovesného mléka

160 ml sirupu z agáve

3 g želírovací látky agar-agar

 

Ozdoba

bobulovité ovoce

sójový jogurt

 

TIP

Pro sladší variantu Panna cotty lze namísto mléka z ovesných vloček použít rýžové mléko.

Sirup z agáve můžete nahradit výbornou datlovou pěnou, kterou si sami vyrobíte z 250 g datlí. Datle si drobně nasekáte, uvaříte ve vodě, necháte 5 minut vychladnout a na závěr je rozmixujete ponorným mixérem do jemné pěny.

 

Postup

Všechny suroviny na Panna cottu vložte do pánve a za stálého míchání je nechejte pomalu vařit. Po 2 až 3 minutách mírného varu pánev odstavte a vzniklou směs nalijte do 4 skleniček. Směs pak nechejte ztuhnout v chladu po dobu 6 až 8 hodin.

Poté Panna cottu vyklopte na talířky. Pro usnadnění vyklápění lze sklenici opláchnout teplou vodou nebo pomocí tenkého nože umožnit přístup vzduchu ke dnu sklenice.

Nakonec dle chuti dezert ozdobte sójovým jogurtem s drobným bobulovitým ovocem.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail