Chvála pohybu aneb nejlepší spalovač břišního tuku

Chvála pohybu aneb nejlepší spalovač břišního tuku

Zdravý štíhlý jedinec má ve svém těle 20 – 25 % tuku dle pohlaví a věku. Je to zásobárna energie asi na 70 dní.

Břišní tuk je tuk v oblasti břicha – může být umístěn jednak podkožně jednak mezi břišními orgány, pak hovoříme o tuku viscerálním či útrobním. Jisté množství tuku v těle je potřebné, jednak jako mechanická ochrana vnitřních orgánů, jednak tuk potřebujeme jak materiál pro tvorbu některých hormonů a jako prostředí pro vitamíny rozpustné v tucích. Na druhou stranu tuk produkuje látky, které podporují zánět v těle, zvyšují srážlivost krve, podílí se tedy na zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění – vysokého tlaku, rizika infarktu, mrtvice, cukrovky a řady nádorových onemocnění.

U člověka podobně jako u zvířat existuje bílý a hnědý tuk, v poslední době byl prokázán v těle i tuk béžový. Funkčně se tyto tuky liší. Hnědý tuk produkuje teplo a množství tohoto druhu tuku je významně nižší u osob s nadváhou či obezitou. Dokonce je možná do určité míry i přeměna bílého tuku na výhodnější tuk hnědý. Stimulem pro tuto změnu je například fyzická aktivita. Bohužel tuk hnědý je v menšině, uvádí se, že ho máme kolem 5 %, maximální množství hnědého tuku mají adolescenti.

Spíše než funkční rozlišení tuku na bílý a hnědý je pro nás a naše zdraví důležitější jeho množství, umístění a rozložení.

 

Je nadbytečný tuk nebezpečný? Viscerální tuk můžeme změřit metrem!

Za zdravotně rizikový (kardiovaskulární systém, cukrovka) považujeme tuk viscerální, ohroženi jsou více muži, nám ženám se tuk usazuje nejprve v podkoží a teprve když tuku je více než hodně, tak prostupuje tuk i břišní dutinu a její orgány (játra, ledviny). Viscerální tuk není viděn, nemůžeme ho jako podkožní uchopit s kožní řasou mezi prsty. Usuzovat na jeho existenci můžeme z obvodu břicha (cm). Míry nad 80 cm u žen a 94 u mužů již představují zdravotní riziko. Míry nad 88 cm u žen a 102 u mužů již znamenají vysoké zdravotní riziko. Nazýváme tento typ obezity abdominálním typem – typ jablko (na rozdíl od gynoidního/ženského tvaru těla typu hruška).

I štíhlý jedinec s nevhodnou životosprávou může mít nadbytek viscerálního/vnitřního tuku a být zdravotně ohrožen.

 

Hledáte viníka? Příčin můžeme být několik - sedavý způsob života, nevhodný jídelníček, nadlimitní stres, nedostatek spánku, menopauza.

Na + 1 kg tuku je potřeba přijmout navíc cca 25 000 kJ (= 5 980 kcal). Jedná se o drobnosti, které se nasčítají.

Diagnostika: analyzátor složení těla na principu bioimpedance, který je v poradně či ordinaci snad již každého poradce či obezitologa a krejčovský metr.

 

Co s bříškem? Pomůže nám liposukce? Diety? Hladovka?

Určitě ne, diety jsou velký omyl, který v čase vede jen k dalšímu zpomalení metabolismu a následnému zvýšení hmotnosti. Tukového bříška se zbavíme, a to neradi slyšíme, jen celkovou změnou životního stylu – což znamená nejen úpravu jídelníčku, pravidelný pohyb, ale i odpočinek a rozumnou míru stresu. Zapracovat musíme více v období kolem menopauzy, neboť s úbytkem ženských hormonů se tendence k ukládání tuku v oblasti bříška při stejném jídelníčku i režimu zvyšuje.

V jídelníčku omezíme potraviny tučné, jako jsou např. uzeniny, chipsy, smažená jídla, hranolky, majonézy, ale i nadbytek jednoduchých cukrů dokáže vytvořit nepříliš roztomilou „pneumatičku“ na jinak štíhlých dívkách. Mohou za to sladké ranní cereálie, ovocné freshe, smoothie, sušenky všeho druhu, karamelová 0,5 l kafíčka se smetanou.

Naučme se plánovat! Pravidelnost stravování, pestrost a vhodná výživová skladba jídelníčku. Navýšíme kvalitní bílkovinu (libové maso, polotučné mléčné výrobky, vejce a luštěniny), omezíme přílohy všeho druhu na polovinu a na uvolněnou část talíře přidáme zeleninu.

Sklon k ukládání tuku je podmíněn i geneticky – ale vymlouvat se na toto příliš nemůžeme, ano máme horší výchozí pozici a stojí nás udržení přiměřené hmotnosti větší úsilí.

 

Nejlepší spalovač? Nehledejme ho v lékárně – je to pohyb!

Aerobní aktivita střední intenzity v trvání 40-60 min optimálně obden – vyberme si, co nás baví či alespoň nevadí – svižná chůze, Nordic Walking, brusle, kolo, rotoped, orbitrek. Nejedná se o aktivity, u kterých se zpotíme a nadměrně zadýcháme – takže takové a podobné aktivity se nehodí pro spalování tuku: spinning, heat, K2, klasický aerobik apod.

 

Jak začít: rozhodněme se a vytyčme si plán! Pak již neřešme zda, ale kdy!

Nelze se cíleně zbavit břišního tuku či tuku v oblasti stehen či podbradek. Komplexní změna životního stylu řeší celkový tělesný tuk vč. břišního. Stačí se tedy rozhodnout, zda pěkná postava, zdraví a fit kondice je naší prioritou a začít!

Přeji vám krásné aktivní a pohodové letní dny!

MUDr. Hana Mojžíšová

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail