Fakta a mýty kolem zdravé výživy

Fakta a mýty kolem zdravé výživy

Co si pod pojmem „zdravá výživa“ představujete? Zrní a mrkev? Proč tomu tak je?  Asi se můžeme shodnout, že většina lidí toto slovní spojení nerada slyší, natož praktikuje. Výživa jako taková má ohromný vliv na naše zdraví. Uvádí se, že více než tři čtvrtiny onemocnění jsou v přímé souvislosti s tím, co jíme. A priorita zdraví je ve všech průzkumech na čelním místě. V čem je tedy problém? Co se změnilo? Kde se naše nevhodné návyky vzaly? Naše maminky a babičky více vařily než ty současné, nebylo tolik všudypřítomných gastronomických lákadel dostupných sedm dní v týdnu. Jídlo mělo především sytící funkci.

Základy návyků nejen stravovacích jednoznačně pocházejí z rodiny. Rodina je v krizi, nestíháme. Moderní slovo, které slyšíme na každém kroku. Sáhneme po sladké tyčince, sušence, fastfoodu - po něčem, co rychle zasytí – alespoň si to řada lidí myslí. Ale opak je pravdou. Všudypřítomná reklama  a dobře promyšlené složení různých lákadel nám poskytne jen krátké ukojení našich smyslů. Co následuje? Ve většině případů plíživý nárůst váhy i u jedinců bez genetické dispozice, únava se stává naším společníkem a v brzkém věku mohou přijít i první onemocnění. Kilogramy navíc nás také moc nepotěší. 

Zdravá výživa? Jídlo nelze posuzovat jen podle energetické hodnoty, kterou obsahuje, ale především má svůj výživový obsah. Obsahuje základní živiny - cukry, tuky, bílkoviny, dále vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a např. v případě ovoce a zeleniny různé ochranné látky, z nichž řada se vyznačuje protirakovinnou aktivitou. V porovnání s výše uvedenou rychlou / prázdnou stravou dodáváme tělu látky, které potřebuje k výstavbě tkání, ke tvorbě hormonů, enzymů, protilátek apod.

Co je většinovým prohřeškem v oblasti jídla?  Možná ani ne tak množství, ale jídlo nevhodného složení, v nevhodných kombinacích a nevhodné době. Velké množství nezdravých tuků, jednoduchých cukrů, nedostatek kvalitní bílkoviny, téměř chybějící ovoce a zelenina. Ženy často ve snaze uspořit čas a peníze odbývají oběd a od odpoledních hodin je jejich společníkem hlad či spíše pocit nenasycenosti a chutě na sladké. Přidávají se pocity selhávání a nespokojenosti se svým tělem. Co s tím?  Pozastavme se a zamysleme se, jak žijeme. Nemáme čas sami na sebe, na druhé, není čas se hýbat, není čas na přípravu jídla. Není něco špatně?

Čas na změnu?   Naslouchejte svému tělu, co mu dělá dobře a jak vypadá. I štíhlý člověk často špatně jí. Má jen větší štěstí v genové výbavě. Ale na ni to nesvádějme. Přibližně polovinou se geny mohou podílet na naší dispozici kila nabírat a druhá polovina je na nás. Stejně tak je to u většiny onemocnění. Pokud v rodině máme vysoký tlak, cukrovku či nádorové onemocnění, měli bychom vyvinout větší úsilí, abychom se kvalitně stravovali. A nestačí jen vhodné jídlo. Z našeho života téměř vymizel pohyb, zejména ten přirozený – dojít pěšky do obchodu, práce v domácnosti a okolo domu. Pohyb neznamená jen návštěva fitness zařízení. Chůze je např. nejpřirozenější aktivitou, která je přístupná téměř každému. K doplnění pojmu zdravý životní styl patří i přiměřená míra stresu (ne nadlimitní), dostatek odpočinku, dobrá nálada, spokojenost. Co bychom měli více zařazovat do našeho jídelníčku?  Využívejme v každé roční době zejména sezónních a lokálních plodů. Jsme na ně po generace zvyklí, nejlépe nám prospějí. Inspirujme se u známých, v knihách či na internetu a učme se zdravě vařit – svižně, moderně a z čerstvých surovin. Zeleninu konzumujme v různých úpravách – jak syrovou, tak tepelně krátce upravenou – restováním, krátkým dušením, vařením v páře, pečením,…Naučme se ji upravovat tak, aby krásně vypadala a chutnala. Nezapomeňme ji konzumovat společně s bílkovinou, která nás zasytí, tzn. masem vč. ryb, vajíčkem, mléčným výrobkem či luštěninou. Tato kombinace bude zdravou a lehkou večeří, nebudete mít hlad, chutě na sladké a budete se cítit dobře. První známkou změn je příliv energie, současně se mění chutě, hůře se nám tráví tuky, sladké pochoutky z dřívější doby nám připadají přeslazené.

Návyky, které fungují - jezme pravidelně, přidávejme ovoce a zeleninu ke každé porci jídla, pokud máme sedavý způsob života tak i na úkor části přílohy. Omezme bílé pečivo a sladké pochutiny zejm. namísto „normálního“ jídla. Tvarohové pomazánky, kvalitní šunka, žervé, jogurt spolu s kouskem optimálně celozrnného chleba bude dobrou svačinkou. Mysleme i na velikost porcí, oběd by měl být největším jídlem dne a večeře „bohužel“ již s minimem přílohy. Pokud si osvojíme pár osvědčených zákonitostí a budeme se cítit i vypadat báječně. A to stojí za to. Je to jen na nás. Pečujme o sebe!

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail