Gulášová polévka, jak ji neznáte

Gulášová polévka, jak ji neznáte

Guláš je známý již od středověku. Maďarští pastýři ho připravovali na otevřeném ohni jako jednoduchou polévku z orestovaného masa a cibule. My bychom vám však rádi představili odlišnou verzi tohoto guláše, a to bez masa, která je přesně tím pravým k zahřátí pro chladné zimní dny.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

Gulášová polévka

400 ml    zeleninového vývaru

160 ml    červeného vína

2 PL*      sójové omáčky

80 g       sójového granulátu

250 g     brambor (uvařených na skus)

2           malé cibule

2 PL       rajského protlaku

1 l          zeleninového vývaru

100 g     bulvového celeru

1            karotka

1            červený paprikový lusk

1⁄2         pórku

kari koření

paprika (koření)

sůl & kajenský pepř

 

Ozdoba

2            snítky petrželky

 

* PL - polévková lžíce

 

TIP

Gulášová polévka je klasicky podávána pikantní. S kajenským pepřem tedy nemusíte příliš šetřit. Je lepší vždy uvařit polévku trochu pikantnější a při podávání pak do ní přidat lžíci přírodního sójového jogurtu.

 

Gulášová polévka

Smíchejte zeleninový vývar, červené víno a sójovou omáčku a přidejte kari koření, papriku (koření), sůl a kajenský pepř. Následně do této směsi vložte na 2 až 3 hodiny sójový granulát. Mezitím oloupejte brambory a cibuli. Brambory nakrájejte na 2 cm velké kostky, zatímco cibuli na drobné kousky.

Cibuli a dobře okapaný sójový granulát pak nechte zpěnit v hrnci a přidejte papriku (koření). Potom přidejte rajský protlak, nechte vše restovat 2 až 3 minuty a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte brambory a nechte povařit 5 až 10 minut.

Oloupejte celer, nakrájejte ho na jemné kostičky a přidejte do hrnce k vzniklé směsi se sójovým granulátem a bramborami. Očistěte, nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce také karotku, paprikový lusk a pórek. Vše nechte společně vařit ještě 5 až 10 minut. Nakonec přidejte sůl a kajenský pepř.

 

Ozdoba

Petrželku omyjte, otrhejte ze stonku, nasekejte a ozdobte s ní polévku na talíři.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail