Inspirujme se od vegetariánů!

Inspirujme se od vegetariánů!

Stále hledáme příčiny jevu, proč tolik z nás řeší problémy se svou hmotností, rostoucím bříškem či zdravím. Životní rytmus i strava za poslední desetiletí se velmi změnily. Životní tempo se zrychlilo, přibylo stresu, žijeme v prostředí nadbytku nepříliš vhodného jídla, pokud máme něčeho nedostatek, tak je to pohyb.

Jíme odlišně od našich předků? Proč se tolik lidí uchyluje k různým alternativním způsobům výživy? Musíme se něčeho vzdát, abychom byli zdraví? Podívejme se blíže, čím se odlišuje stravování vegetariánů, kteří jsou nejčastějším alternativním výživovým modelem. Mnohé ze surovin ze světa vegetariánské říše však běžně používaly naše babičky. Takže inspirujme se od babiček či vegetariánů – obojí je správně!

Principem vegetariánské diety jsou potraviny a jídlo, které je bližší přírodě. Omezuje konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, obsahuje méně jednoduchých cukrů, přirozeně méně tuku a dochucovadel. Jednodušší technologické principy úpravy stravy zachovají maximální výživovou hodnotu stravy. „Pravá“ vegetariánská strava neznamená pouhé vyřazení masa z jídelníčku.

Jak je vegetariánství přijímáno lékaři? Oficiální stanovisko WHO (Světová zdravotnická organizace):“Přiměřeně plánovaná vegetariánská strava (vč. veganské) je zdravá, obsahuje dostatečné množství všech potřebných živin a může být prospěšná v prevenci i léčbě některých onemocnění……“Od r 2012 je vegetariánská strava dokonce přijata jako možná alternativa k diabetické dietě i Českou diabetologickou společností. Silné argumenty.

Pokud si projdeme bod po bodu potraviny či principy nefalšované vegetariánské stravy budou v řadě bodů shodné s doporučeními české Společnosti pro výživu (2012 – aktuální verze) - omezit živočišné tuky, snížit příjem jednoduchých cukrů, zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, zvýšit spotřebu luštěnin, nahradit výrobky z bílé mouky výrobky více či celozrnnými, upřednostnit potraviny s nižším glykemickým indexem – luštěniny, celozrnné výrobky, neloupaná rýže.

 

 

Argumenty?

• Vegetariánská strava je obvykle spojena s nižší tělesnou hmotností.​

• Studie dokazují prodloužení očekávané délky života a nižší riziko úmrtnosti na civilizační choroby tzn. srdce a cévy a nádorová onemocnění po přechodu na vegetariánskou stravu. Nižší hladiny krevních tuků, krevního cukru a pokles krevního tlaku. Větší přísun ochranných látek z ovoce a zeleniny, vhodné tuky (vč. omega 3 mastných kyselin) z ořechů a semínek. Vyšší obsah antioxidačních látek ve stravě má protizánětlivé účinky (stejně jako omega 3MK).

• Vegetariáni dle mnoha studií mají nižší riziko nádorových onemocnění než běžná populace. Když porovnáme stejnou hmotnost (u obezity je vyšší výskyt nádorů) osoby a četnost výskytu nádorů při srovnání běžné západní stravy a stravy vegetariánské – vegetariáni mají nižší výskyt zejm. rakoviny tlustého střeva. ČR je v popředí výskytu tohoto typu nádoru – podezřívá se velká četnost konzumace průmyslově zpracované stravy vč. nekvalitních uzenin.

• Přirozené potraviny (real food) jsou výživově hodnotnější než průmyslově zpracované. Obsahují více minerálů, vitamínů, fytoprotektivních látek, které mnohé mají např. protirakovinný účinek.

• Zdravotně pozitivní účinky jsou dány celým komplexem činitelů a mechanismů. Nižší energetická hodnota stravy, nízký obsah nasycených tuků (pokud vyřadíme tučné maso a uzeniny), vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin z rostlinných zdrojů (ořechy, semínka, lněný, řepkový olej), nižší příjem zdravotně škodlivých transmastných tuků, které jsou součástí průmyslově zpracovávaných potravin (náplně sušenek, „čokoládové pochoutky“, chipsy,..).  Nízký glykemický index (GI) stravy je výhodou v prevenci a léčbě cukrovky 2. typu, prevenci nadváhy a obezity, ve výskytu srdečně cévních onemocnění. Strava s nízkým GI navíc lépe zasytí. Udrží delší dobu vyrovnanou hladinu krevního cukru, omezuje chutě na sladké, které jsou časté u nedbalého jídelníčku mnohých žen a poskytuje tělu více živin (minerály, vitamíny) a vlákniny. Rostlinné potraviny v přirozeném stavu mají povětšinou nízký GI.

• „Pravý“ vegetarián se přirozeně zajímá o svou stravu, jídlo není středobodem jeho života. Díky potravinám, s nízkým GI, neprahneme po sušenkách v takové míře jako ostatní. Málokdy potkáte vegetariána (poučeného), který by zadával své jídlo do kalorických tabulek a byl klientem obezitologické ambulance. Ano někdy i takový přijde, který je začátečníkem na své cestě ke zdraví a chce se poradit, co zařadit, lépe vyladit, aby se poučeným vegetariánem stal.

Nemusíme se stát pravými vegetariány, ale řada potravin a receptur z vegetariánské kuchyně by prospěla nám všem. Nehledě na to, že vegetariánská jídla mohou být příjemným zpestřením a rozšířením našeho často jednotvárného jídelníčku.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail