Pórková polévka se zázvorem a potočnicí

Pórková polévka se zázvorem a potočnicí

U této polévky rozhodně musíme vyzdvihnout antibakteriální účinek zázvoru a jeho schopnost stimulovat prokrvení, trávení a tvorbu žluče. Přitom je ještě velmi chutným kořením, které u jídel nastavuje unikátní chuť, s níž se můžete seznámit třeba v této polévce.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

 

Pórková polévka se zázvorem

1 cibule

50 g čerstvého zázvoru

2 pórky

600 ml zeleninového vývaru

600 ml kokosového mléka

150 g brambor (varný typ B)

sůl & pepř

 

Ozdoba

20 g potočnice lékařská

 

Postup

Na olivovém oleji orestujte v hrnci nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte na malé kostičky nakrájený zázvor a na jemná kolečka nakrájený pórek. Směs promíchejte a krátce prohřejte. Následně ji zalijte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte na malé kostičky nakrájené brambory, které v polévce vařte přibližně 30 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Nakonec přidejte sůl a pepř.

 

Polévku doplňte o potočnici lékařskou, a to vždy až těsně před servírováním, protože by jinak mohla polévka zešednout. Před servírováním ještě polévku napěňte ponorným mixérem.

 

Tip

Místo čerstvého zázvoru lze samozřejmě použít i mletý zázvor. Kdo nemá rád potočnici lékařskou, může ji vynechat nebo ji nahradit malým množstvím koriandru.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail