Salát se špaldovými kuličkami

Salát se špaldovými kuličkami

Nezralá špalda (zrno pšenice špaldy) se sklízí a suší v polovině své zralosti. Před dalším zpracováním je zbavována pluch, které se dají výborně použít jako náplň do polštářů. I když přímo nepoužijeme špaldu do polštářů, tak vás můžeme ujistit, že po tomto salátu se vám bude velmi lehce a výborně spát.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

Hlávkový salát

1 listový salát

 

Dressing

200 g přírodního sójového jogurtu

50 ml zeleninového vývaru

1⁄2 limetky

sůl & pepř

 

Kuličky z nezralé špaldy

2 cibule

2 karotky

1 malý pórek

2 snítky petrželky

250 g nezralé špaldy (drcené)

500 ml zeleninového vývaru

200 g lískových ořechů (mletých)

sůl & pepř

 

Postup

Hlávkový salát a dressing

Všechny ingredience určené pro dressing rozmixujte do hladké omáčky, ochuťte ho šťávou z poloviny limetky a okořeňte solí a pepřem. Listový salát omyjte a nakrájejte na jemné proužky. Poté salát zamíchejte s dressingem nebo ho podávejte samostatně. Dressing můžete použít jak pro salát, tak jako dip na kuličky.

 

Kuličky z nezralé špaldy

Očistěte a nakrájejte na malé kousky cibuli, karotku a pór. Petrželku omyjte, otrhejte ji ze stonků a najemno nakrájejte. Na pánvi s nepřilnavým dnem krátce společně orestujte nezralou špaldu a připravenou zeleninu. Směs zalijte zeleninovým vývarem a mírně ji povařte po dobu 10 minut. Potom ji ponechejte přikrytou 30 minut odpočívat. Do hotové směsi vmíchejte lískové ořechy a petrželku. Dochuťte nakonec solí a pepřem. Ze vzniklé hmoty pak vytvarujte kuličky, které pečte v troubě při 160 stupních přibližně 10 až 15 minut.

 

Tip

Kuličky z nezralé špaldy jsou výborné i jako zavářka do polévky.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail